Har ni auto-belays?

Ja, vi har fyra auto-belays. Tre på 10 meter och en på 16 meter. För att använda dessa krävs grönt kort, alternativt att person innehavande grönt kort klipper in dig.Vad betyder att ”säkra”?

Att säkra är det sättet vi håller en annan klättrare säkrade från att falla genom repets andra ände. Du använder specialutrustning som kräver utbildning för att behärska. Anmäl dig till en av våra kurser för ”grönt kort” så lär du dig och får licens för att säkra på topprep.


Är klättring farligt?

Klättring har naturligt inneboende risker och vi gör mycket för att förhindra skador och olyckor. Det är farligast om du ignorerar de system och metoder som är utformade för att skydda dig, och inte följer de säkerhets- och ordningsregler vi har. Våra instruktörer kommer att lära dig att använda utrustningen på ett säkert sätt. Vi … Läs mer…Vad erbjuder Klätterhuset förutom klättring?

Klätterhuset har ett funktionellt gym med fria vikter, skivstänger, kettlebells, en rigg och motionsmaskiner. Vi erbjuder även yoga. Vi har ett konferensrum och vi erbjuder gruppevenemang, vi har två behandlingsrum och ett fik med enklare lunchalternativ. Vi har även en butik med utvalda varumärken och produkter.


Hur klättrar man?

I stort sett alla kan klättra. För själva klättringen finns inga regler – man klättrar så högt man vill och använder de grepp man vill. För att man ska få en bättre överblick över vår klättring och svårighetsgrader så använder vi franska graderingssystemet vid repklättring och på boulderväggarna använder vi färgmarkeringar för att ge en … Läs mer…


Vad är ledklättring?

Klättring på rep där klättraren är inknuten i ena änden av repet och fäster i karbiner (quickdraws), som är fästa i metallbultar, längs vägen mot toppen av väggen. I den andra änden av repet säkras klättraren av säkringspersonen.


Vad är topprepsklättring

Klättring på rep som är fäst vid ankarpunkt längst upp på leden där ena änden är knuten i klättraren och i den andra änden den som säkrar.
Jag är en erfaren klättrare, vad behöver jag för att komma igång?

För ledklättring på Klätterhuset krävs ett ”rött kort”. Det röda kortet är ett bevis på att du har de kunskaper som krävs för säker och trygg ledklättring enligt Svenska Klätterförbundets nationella krav. Du kan boka en ledkurs eller en uppklättring för rött kort om du har alla kunskaper sedan tidigare. Är du osäker på något … Läs mer…

Hur klättrar jag med mitt barn?

Personer under 13 år måste klättra tillsammans med en vuxen och får inte säkra – såvida de inte är medlemmar i Luleå klätterklubbs träningsprogram och innehar grönt/rött kort. Ett barn går in på den vuxnes inträde. Har man med sig två barn betalar men ett rabatterat inträde för det andra barnet. Max två barn per … Läs mer…
Jag vill börja klättra! Hur gör jag?

För att klättra behöver man egentligen bara klätterskr. Vi har låga väggar (bouldering) med markerade leder/problem anpassade för nybörjare och man faller på dämpande madrasser. Skor finns att köpa hos oss och vi har även för uthyrning. Känns det svårt att veta hur man ska börja är det bara att höra av er eller kom … Läs mer…